Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

28 februari 2017 door Livia van As in Hond opvoeden

6 Training Tips om je Teckel los te laten lopen

6 Training Tips om je Teckel los te laten lopen

Teckel training; hoe ik Floris leerde los te lopen

Een van de leukste dingen aan het hebben van een hond is samen wandelen. De hond kan zijn energie kwijt en wij mensen kunnen ons hoofd leeg maken. Maar wat als je hond de neiging heeft zijn neus achterna te gaan en weg te lopen? Dat kan het wandelen behoorlijk stressvol maken voor zowel hond als baas. Teckels zijn echte jachthondjes en willen daarom nog wel eens het hazenpad kiezen. Moeten we ze daarom maar altijd aan de riem houden? Absoluut niet! Met veel liefde, geduld en training kom je al een heel eind. Ik heb mijn teckeltje, Floris, vanaf puppy al los gelaten. Met verschillende leuke spelletjes en onderstaande 6 tips heb ik hem geleerd om tijdens het los lopen op mij te letten en bij me in de buurt te blijven.

1

Kies de juiste beloning

Het kiezen van de juiste beloning voor jouw teckeltje is heel belangrijk. De beloning moet waardevoller zijn dan het volgen van een konijnengeur! Voor ons mensen werkt dat precies hetzelfde. Zou jij voor tien euro de marathon lopen? Waarschijnlijk niet. Zou je diezelfde marathon voor een miljoen lopen? De meeste mensen zouden daar geen nee tegen zeggen! Kies dus een beloning die voor jouw hondje hele hoge waarde heeft. Dit kan een piepspeeltje zijn, een stukje kaas, of misschien is hij wel gek op banaan! Floris is gek op gekookte kipfilet, hier heb ik hem de meeste dingen mee aangeleerd. 

2

Begin klein

Verwacht niet te veel van je Teckel. Zijn impulsen negeren kost erg veel zelfbeheersing en dat is niet van de een op de andere dag aangeleerd. Begin met trainen in omgevingen met weinig prikkels, thuis of in de tuin. Bouw het langzaam op zodat het voor zowel hem als voor jou veel succes ervaringen oplevert! Ik ben begonnen door Floris een paar keer per dag in huis bij me te roepen. Wanneer hij naar me toe kwam beloonde ik hem uitgebreid door hem wat lekkers te geven en hem met vrolijke stem de hemel in te prijzen. Ook kun je een trekspelletje met een flosje, of het gooien van een balletje als beloning gebruiken. Wanneer je merkt dat je teckel elke keer netjes naar je toe komt wanneer je hem roept, kun je de oefening moeilijker gaan maken door het buiten te gaan oefenen!

training teckel los laten lopen

3

Oefenen in het park

Buiten zijn veel meer prikkels dan thuis, en het zal dus ook moeilijk zijn de aandacht van je hond te trekken! Ik heb Floris meteen losgelaten, maar wanneer je dit niet aan durft, kun je je hond aan een lange lijn van 5 meter doen. Geef hem de tijd om zijn omgeving te verkennen. Laat je hond lekker snuffelen, rondkijken en zijn behoefte doen. Als ik merkte dat Floris vertrouwd begon te raken met de nieuwe omgeving, riep ik hem bij me en beloonde ik hem. Dan liet ik hem weer lekker verder snuffelen. Ook beloonde ik hem elke keer wanneer hij uit zichzelf naar mij keek. Zo leerde hij al jong om mij in de gaten te houden! 

4

Mijn baasje is de leukste!

Honden doen altijd wat ze het meeste oplevert. Wanneer je je hond los laat, moet je dus concurreren met je omgeving en er voor zorgen dat jij interessanter bent dan een vogel die voorbij vliegt, of de geur van een andere hond die hier net heeft gelopen. Zorg dat je je 100% op je hond kunt concentreren. Wees geen saaie baas, en houdt de wandeling spannend! Floris vindt het altijd geweldig om tikkertje met me te spelen. Met een hoog stemmetje roep ik zijn naam en ren dan zigzaggend van hem weg. Ook neem ik vaak een piepspeeltje, flostouw of ander speeltje mee om hem geïnteresseerd in mij te houden. 

5

Goed voorbeeld doet goed volgen

Behalve wat lekkers en een leuk spelletje voor de training met je Teckel, kun je ook gebruik maken van het goede gedrag van andere honden. Maak eens een wandeling met de gehoorzame Labrador van de buren. Grote kans dat je Teckel bij de andere hond in de buurt blijft! 

6

Luister naar je gevoel

Heb je er nog steeds geen vertrouwen in dat jouw viervoeter terugkomt, luister dan naar je gevoel! Je kunt ook aan de riem een leuke wandeling maken! Geef hem wel lekker de tijd en ruimte om te snuffelen en te rennen. Zorg dat je de wandeling leuk en spannend maakt. Hoe leuker jij het maakt voor je hond, hoe liever hij bij jou in de buurt is! Floris is nog nooit weggelopen omdat ik hem altijd wel wat leuks te bieden heb! 

Livia van As

Geschreven door Livia van As in Hond opvoeden

Ik ben Livia, de eigenaresse van teckel Floris en Sunny de cavalier. Op www.instagram.com/sunny_and_floris kun je hun avonturen volgen.
Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie