Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

6 juni 2017 door Anke van Haften in Hond opvoeden

7 tips om te voorkomen dat je hond in huis poept

7 tips om te voorkomen dat je hond in huis poept

Wat hoor ik?

Midden in de nacht schiet ik wakker. Tik, tik, tik. Met gespitste oren lig ik te luisteren waar het geluid vandaan komt. Tik, tik, tik, daar is het weer. Het lijken kleine dribbelvoetjes die op het laminaat tikken. Tikkel zal wel dorst hebben denk ik en val weer als een blok in slaap. De volgende ochtend vind ik beneden in de keuken een dikke, bruine, stinkende verassing. Poep!

Kunnen honden zich schuldig voelen?

Ze zeggen dat honden zich niet schuldig kunnen voelen, maar eerlijk gezegd als ik zo eens van de dikke drol naar het koppie van Tikkel kijk, weet ik het nog niet zo zeker. Schuld en schaamte druipt van haar gezicht. “Wat is dat Tikkel?” vraag ik haar boos. Ze kijkt weg en snel verbergt ze haar hoofdje in de kussens van haar mand. Met een vies gezicht haal ik de hoop weg en maak de vloer schoon. Mopperend pak ik daarna de riem om haar uit te laten. “Had je niet even kunnen wachten mevrouw..”

Tikkel

Ongelukjes kunnen gebeuren toch?

De rest van de dag, vergeet ik het voorval weer. Ongelukjes kunnen gebeuren toch? Ook Tikkel lijkt nergens meer last van te hebben. Hoewel ze in het begin van de dag duidelijk wat nerveus was, dunnere ontlasting en veel heen en weer gedribbel, gaat het aan het einde van de dag weer prima. Voordat we de nacht weer in gaan, laten we haar nog even goed uit en geven haar een dikke knuffel. Toch slaap ik minder vast, ze zal toch niet weer?

En opnieuw een verrassing..

De volgende ochtend prijkt op exact dezelfde plaats weer een stinkende verrassing. Waar komt dit ineens vandaan? Ik denk terug aan toen we terug kwamen van een paar dagen weg. De poep die we toen vonden, haar reactie, het overgeven en de nervositeit. Er gaat een hoop om in dat hoofdje van haar. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed hoe ik moet reageren. Moet ik nou boos worden of me zorgen maken? Is ze ergens nerveus over? Is haar voer niet goed? Is ze ziek? Je moet de dierenarts bellen gaat een paar keer door mijn hoofd heen en toch doe ik het niet. Iets zegt me dat dit gedragsgerelateerd is en geen ziekte. Maar waarom?

[contentblock id=19 img=html.png]

Het houdt maar niet op

In de weken die volgen vind ik regelmatig een hoop in de keuken, steeds op dezelfde plaats. Ander schoonmaakmiddel gebruiken, helpt niet. Mijn hersenen ratelen, ik win advies in bij hondenkenners. Er lijken verbanden te zijn tussen dagen. In de weekenden voornamelijk is ze nerveuzer dan normaal. Vreemd. Ik zie haar gedrag wanneer een van de jongens tegen haar praat. Zijn stem is harder en dwingender dan die van ons. Het maakt haar duidelijk nerveus. Wat heeft dit beestje toch allemaal meegemaakt in de eerste paar maanden van haar leven? Toch is het dit niet alleen want ook als hij niet thuis is poept ze ’s nachts.

Stappen ondernemen

Langzaam elimineren we alle mogelijkheden die dit gedrag kunnen veroorzaken. Om te beginnen halen we haar voerbak weg ’s nachts. Haar eetpatroon is vreemd. Ze eet altijd in de nacht of als ze alleen is. Ik reduceer haar voer tot 2 maal per dag en na zes uur wordt er niets meer gegeten. Iedereen let er op dat we geen stem verheffen om haar niet nerveus te maken en al laatste stappen we over op voer dat meer vlees bevat en minder granen.

1

Haal het eten weg als je hond het niet eet

Wanneer je jouw hond 2 keer daags voert, maar je hond laat het staan, kan je het gerust weghalen en pas bij de volgende ronde weer wat geven.

2

Let op wanneer je hond poept

Probeer goed op te letten wanneer je hond poept. Als dit ’s avonds is tijdens het uitlaten, dan zou je hond de nacht goed door moeten komen.

3

Granen in het voer

Dat je hond in huis poept kan ook liggen aan de granen in het voer van je hond. Bij sommige honden reageren de darmen snel op granen en moeten ze er veel van poepen.

4

Medische oorzaken

Wanneer je geen veranderingen ziet is het belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten. Je ziet het vaak bij oudere honden dat ze er geen controle meer over hebben.

5

Maak de plek goed schoon

Het is belangrijk om de plek goed schoon te maken waar je hond heeft gepoept. Door de geur kan het je hond uitnodigen om het hier vaker te doen.

6

In een andere ruimte laten slapen

Wanneer het aanpassen van het moment van eten geen effect heeft, kun je ook proberen je hond een paar nachten in een andere ruimte te laten slapen of in een bench als je hond dit gewend is.

7

Het moment voor zijn

Ook kan je het moment voor zijn en ’s nachts zelf uit bed gaan om je hond buiten te laten poepen. Dit zou je dan weer verder moeten opbouwen hetzelfde als bij zindelijkheidstraining.

Geen verrassingen meer

We zijn nu een paar weken verder. Nog steeds ben ik argwanend als ik ’s morgens de trap af loop, maar tot nu toe heb ik geen stinkende verrassingen meer gevonden. Wél een vrolijke hond die blij is als ze haar brokjes krijgt in de ochtend.

Anke van Haften

Geschreven door Anke van Haften in Hond opvoeden

Ik ben Anke van Haften, echtgenote, moeder van twee volwassen zonen, schrijfster van het boek “Goede kanker bestaat niet!” een ervaringsverhaal over schildklierkanker, en trotse hondenbezitter van Tikkel. Na de kanker hield ik restklachten over door hormoonschommelingen vanwege fijne afstemming van het chemisch schildklierhormoon. Depressie was één van die klachten. Mede daarom besloot ik om een hondje te adopteren. Ik zeg expres mede, want ik schijn volgens mijn lief ook last te hebben van het empty nest syndroom.  Tikkel haalt me uit huis, bezorgt me de nodige beweging en geeft heel erg veel liefde, een natuurlijke antidepressiva. Tikkel is een kruising Jack-Russel met vermoedelijk een Border Collie, geboren in Roemenië en daar als zwerf pup op straat gevonden. Vanuit daar is ze naar Nederland in een opvangstichting gekomen, waar wij haar toen ze een maand of 5, 6 was, met heel veel liefde hebben geadopteerd. Je leest de andere Tikkelverhalen  ook op Tinki.nl en op mijn eigen website kun je de eerste Tikkelverhalen lezen.

(2) reacties
Plaats een reactie

marja luijendijk zegt op 5 maart 2019 19:52 :

mag je een hondje van 7maanden straffen als die op het kleetje gepoept hebt hoe moet je dat aan pakken

Reageer op deze reactie

Catrien koerhuis zegt op 1 juli 2019 11:16 :

Onze hond heeft verlating angst poep alleen in huis als zij alleen is

Reageer op deze reactie

Plaats een reactie