Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

13 april 2017 door Thessa van Leth in Hond opvoeden

8 tips voor aandachtstraining met je hond!

8 tips voor aandachtstraining met je hond!

Aandacht vragen aan je hond, maar hoe?

Iedere week geef ik les aan cursisten met verschillende honden. Dit verschilt van pup naar volwassen hond en natuurlijk ook allemaal verschillende hondenrassen en kruisingen. Dit brengt altijd leuke situaties met zich mee en ook zijn er iedere week vragen die ik probeer te beantwoorden, waaronder de vragen over aandachtstraining met je hond. Hoe vraag ik op een juiste manier aandacht van mijn hond en hoe kan ik dit het beste trainen met mijn hond?

Veel vragen over aandachtstraining met je hond

De afgelopen tijd viel het mij op dat ik veel vragen krijg over het aandacht vragen van de hond. Vooral bij de honden die nu lekker gaan puberen en de vrijheid opzoeken komt deze vraag veel voor. Toen dacht ik, hier moet ik een blog over schrijven! Dan kan ik meerdere mensen helpen, want dit probleem zal bij iedereen voorkomen. Ik ga in het volgende stuk een aantal tips geven voor aandachtstraining met je hond, waarbij ik begin met de pup.

Wat is aandacht vragen bij een pup?

Wanneer jij besloten hebt om een pup te kopen moet er natuurlijk een naam verzonnen worden. Ik kreeg altijd te horen om te kiezen uit leuke hondennamen die kort en krachtig zijn. Dat pakt meer, maar in mijn ogen maakt dat helemaal niet uit. Op de cursus vraag ik altijd, waar begin je mee met aanleren als je een pup in huis hebt. Ik krijg dan antwoorden van leren zitten, wachten bij de deur, zindelijk maken van de pup, niet bijten in de meubels enzovoorts. Ik haak dan vooral in op het leren zitten en het wachten bij de deur. Wie moet er wachten bij de deur? Ja, dat is de pup! We beginnen dus altijd met het aanleren van de naam. Op die manier weet de hond: hé, als ik mijn naam hoor moet ik opletten!

aandacht van hond vragen

Hoe leer je de naam aan bij je pup?

Het is een kleine oefening die je ongeveer 3 keer achter elkaar uitvoert. Je zegt met een neutrale stem de naam van de pup. Als de pup jou aankijkt beloon je de pup met een hondenkoekje. Wanneer je niet met koekjes werkt kan dit ook beloond worden met een speeltje of een aai over de bol. Zelf ben ik voorstander van het aanleren met een koekje. Als dit op een korte afstand goed gaat, ga je dit uitbreiden. Bijvoorbeeld in de achtertuin, op het balkon, voor op straat, in het bos aan de riem, bij andere honden aan de riem. Nou denk maar verder, hoe beter het gaat hoe verder je het kunt uitbreiden. Natuurlijk moet je soms ook de makkelijke momenten pakken. Wel is het belangrijk dat je de pup beloont voor het opkijken, niet voor het naar je toe komen want dan ben je de kom hier oefening aan het aanleren.

[contentblock id=25 img=html.png]

Help mijn hond gaat puberen!

Naarmate honden ouder worden gaan ze een aantal fases door, ook de fase waarin ze alles even vergeten en vooral wanneer ze buiten zijn en alles leuk vinden behalve de baas. Je hebt je hond bijvoorbeeld net geleerd om lekker los te kunnen lopen op een groot veld of in een bos, maar ineens komt je hond niet meer terug en gaat achter de konijnen aan. Een voorbeeld van één van de vele situaties die ik hoor tijdens het lesgeven.

8 tips voor aandachtstraining met je hond:

Ik heb hieronder 8 tips voor aandachtstraining met je hond op een rijtje gezet die van belang kunnen zijn wanneer je het moeilijk vindt om de aandacht te krijgen van je hond.

1

Blijf consequent

Raak niet gefrustreerd of boos, maar blijf consequent. Jij vraagt iets van je hond en de bedoeling is dat je hond het uiteindelijk ook doet. Hoe bozer jij wordt, hoe slechter het eigenlijk gaat. De hond voelt jouw frustraties of boosheid natuurlijk aan. Als je een oefening vraagt, vraag het dan niet honderd keer achter elkaar maar wacht 5 seconden met het volgende commando.

2

Focus op wat goed gaat

Wees tevreden als het goed gaat, ookal was het niet helemaal op de manier zoals jij wilt. Op deze manier verdient de hond toch zijn beloning en geef jij de hond het gevoel dat het echt wel goed gaat.

3

Lijn je hond niet direct aan

Als je jouw hond los laat lopen, lijn hem dan niet altijd direct aan. Als de hond weet dat hij meteen aan de lijn moet, komt hij niet meer terug. Beloon hem tussendoor met koekjes, ook wanneer de hond komt als je niet roept. Zo blijf je toch een beetje in contact met je hond.

4

Maak het niet moeilijker dan nodig

Maak het jezelf niet te moeilijk. Als je merkt dat het bos een te groot terrein is om aandacht te vragen, ga dan eens kijken naar een kleiner bos of misschien een open veld. Zoek wel voor jezelf een veilige plek op, waar jij je veilig bij voelt.

5

Spelenderwijs leren

Maak er soms een spelletje van, verstop je eens een keer achter een boom en kijk of je hond naar je gaat zoeken. Beloon dit door een keer zijn naam te roepen en wanneer hij bij je is te belonen met een koekje.

6

Blijf niet roepen

Als je hond verder het bos ingaat of niet in beeld is, probeer dan niet de hele tijd te blijven roepen. De hond hoort jou namelijk en kan dan denken: ik ben in de buurt want ik hoor mijn baasje nog.

7

Zorg voor verrassingen

Blijf verrassend voor je hond door een keer een ander speeltje mee te nemen en speel wat met je stem. De bedoeling is dat jij leuker wordt dan bijvoorbeeld het konijn waar de hond achteraan wilt. Of leuker dan die andere hond waarmee hij net lekker mee aan het spelen was.

aandacht vragen van je hond

8

Geduld...

De belangrijkste tip is misschien wel: houd geduld! Je zult hiervoor geregeld tot 10 moeten tellen, maar uiteindelijk bereik je met geduld het meeste!

Ik hoop jou met deze tips een beetje op weg te hebben geholpen. Laat gerust een reactie achter onder dit blog als je met vragen zit. Hopelijk kan ik ze voor je beantwoorden of misschien is er wel iemand in de buurt die jou erbij kan helpen. Heel veel succes met de aandachtstraining met je hond!

Geschreven door Thessa van Leth in Hond opvoeden

Mijn naam is Thessa van Leth, 24 jaar en woonachtig in Wijchen. Ik ben vanaf kleins af aan opgegroeid met honden. De laatste 7 jaar ben ik echt actief in de hondenwereld. Zo had ik zelf 3 labradors, waarvan er nu helaas 1 is overleden. De andere twee Tinka en Bruce wonen bij mijn ouders. Tinka kreeg ik ongeveer 6 jaar geleden als cadeau omdat ik een blijvende knieblessure had opgelopen. Doordat ik met Tinka gehoorzaamheidscursussen ging volgen kwam ik erachter dat het les geven ook wel iets voor mij zou zijn. Ik heb bij de vereniging nagevraagd hoe dat zat en nu ben ik inmiddels 5 jaar actief als instructeur gehoorzaamheid. De lessen die ik geef zijn aan honden van alle leeftijden en alle rassen. Ook geef ik flyballtraining en train ik natuurlijk zelf met mijn honden. Met Tinka heb ik van alles al gedaan, begonnen met flyball, doorgegaan met behendigheid en nu doen wij samen Hoopers. Voor ons beiden nieuw, maar hartstikke leuk om te doen. Met Bruce train ik 2 keer in de week voor flyball en hij gaat ook mee naar wedstrijden. Ik geniet heel erg van alle honden om mij heen en vind het geweldig om iedereen tips te kunnen geven. Nu ga ik regelmatig blogs schrijven en hoop ik jullie net zo enthousiast te maken!

(1) reactie
Plaats een reactie

Pauwels chantale zegt op 12 april 2019 19:34 :

Wij hebben een bobtail pup reu van tien maand overdag super braaf en goed luisteren s’avonds erg druk veel aandacht vragen zelfs bijten om aandacht al van alles geprobeerd afleiden met speeltje rust in de bench gedrag herhaalt zich elke dag wat kunnen we hieraan doen ?

Reageer op deze reactie

Plaats een reactie