Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

30 maart 2017 door Bram Vroon in Hond opvoeden

Het blaffen afleren bij onze Chef

Het blaffen afleren bij onze Chef

Ochtend blaffen afleren

Het is altijd rustig en heel stil op het landgoed “Au Bout du Monde” in Les Trois Taillants.  Onze vakantiegasten merken nauwelijks dat Chef onze waakhond nu al een paar dagen aanwezig is. Hij gedraagt zich voorbeeldig eigenlijk. De rust wordt door niets verstoord hier in het Franse boerenland behalve dan het dagelijkse blafconcert om 7 uur in de ochtend. Dat is het tijdstip dat Chef zich laat horen ontdekten we toen we de hond uit het asiel haalden, en hij weet dan van geen ophouden. 

Een uitgedacht plan om het blaffen af te leren

De vakantiegasten die er nog zijn komen hier vanwege de rust die hier heerst, dus heb ik steeds besloten om Chef uit te gaan laten wanneer hij begint met zijn serenade. Geen goede actie denk ik, want dit is juist een beloning voor zijn blafgedrag. Maar er is even geen andere oplossing. We wachten even tot alle gasten weer zijn vertrokken. Volgens mij hebben we een aardig plan bedacht om Chef te helpen van deze gewoonte af te komen en het blaffen af te leren. Niet alleen onze gasten maar ook wij houden van de rust hier in het Franse land. Ons ritueel met het uitlaten is als volgt: wanneer het tijd is kom ik enthousiast de voordeur uitlopen. Het hok van Chef staat hier pal tegenover. Chef staat dan natuurlijk al vol verwachting te wachten op de uitlaatbeurt. Hij is er dan helemaal klaar voor. Hier begint mijn eerste deel van het plan. Zodra hij om 7 uur gaat blaffen loop ik vanuit de voordeur naar het hok en laat ik zien via mijn lichaamstaal dat ik boos ben. Ik probeer op deze manier met mijn hond te communiceren en hem zo te vertellen dat dit niet goed is en dat hij stil moet zijn. Ik probeer mijn strengste stem op te zetten, wat me best moeite kost als Chef je zo uitbundig verwelkomt in zijn hok. Hij luistert dan wel en wordt stil. Ik doe dan verder niks en ga weer terug naar huis.

Tien minuten stilte

Mijn plan is om Chef iedere keer als hij begint met blaffen streng aan te spreken zodat hij stil wordt. Dan ga ik weer terug het huis in en wacht af. Zodra hij weer gaat blaffen ga ik weer naar zijn hok en spreek in strenge taal Chef weer toe. Mijn plan is om het zover te krijgen dat hij 10 minuten stil is na de reprimande. Dan ga ik weer enthousiast naar zijn hok en prijs ik hem natuurlijk helemaal de hemel in en na een beloning met een snack gaan we samen wandelen. Zeker de eerste dagen gaat dat natuurlijk niet helemaal zoals je het in je hoofd hebt bedacht. In mijn optiek moet Chef dus doorkrijgen dat ik bepaal wanneer we gaan lopen en niet hij. Wat ik natuurlijk ook heel belangrijk vind is dat Chef het vertrouwen moet krijgen dat hij gewoon iedere ochtend uitgelaten wordt en dat hij daar rustig op kan wachten.

blaffen hond afleren

Veel geduld om het blaffen af te leren

De volgende ochtenden is het echt een kwestie van geduld opbrengen. Iedere keer naar buiten om hem toe te spreken en dan weer naar binnen. Wachten tot er 10 minuten stilte voorbij zijn. Dat duurt allemaal erg lang en soms denk je gewoon “Kom we gaan lekker lopen en we zien wel”. Dat is juist wat je niet moet doen. Het is allemaal best lastig. Ik vind Chef de hond gewoon lief en wil helemaal niet streng zijn natuurlijk. Maar na een hele week volhouden maken we toch iets van vorderingen. Om te beginnen is het blafconcert niet meer om 7 uur maar al een half uur later. Ook het wachten op 10 minuten stilte gaat steeds beter. Na een week ploeteren, heen en weer lopen naar het hok en weer wachten op de 10 minuten stilte komt er echt een verandering in Chef zijn blafgedrag.

[contentblock id=25 img=html.png]

De oplossing om het blaffen af te leren

Op een gegeven moment had ik besloten om het strenge toespreken niet meer te doen en gewoon te wachten op het moment dat Chef stil is. Na de afgetelde 10 minuten ging ik dan weer blij naar buiten, beloonde hem en we gingen lekker onze ochtendwandeling maken. Dit hele ritueel is uiteindelijk de ommekeer geweest voor Chef om het blaffen af te leren. We maken per dag nu grote vorderingen. Chef begrijpt nu dat ik altijd naar buiten kom om de ochtendwandeling te maken met hem. Hij vertrouwt erop dat ik iedere ochtend netjes paraat sta om hem zijn behoefte te laten doen. Het is nu echt een genot iedere ochtend.

afleren blaffen hond

Consequent zijn

We zijn inmiddels zo’n drie weken verder en er is eigenlijk weinig meer te merken van de gewoonte van Chef om iedereen om 7 uur in de ochtend wakker te blaffen. Hij wacht gewoon rustig af tot ik naar buiten kom. Dit kan ik nu om 8 uur doen en Chef is dan nog steeds goed rustig en wacht geduldig af. Er is natuurlijk nog wel een enkele keer dat hij even terugvalt in zijn oude gewoonte maar dan wacht ik binnen gewoon weer de 10 minuten rust af en ga dan naar buiten. Alles bij elkaar is het me eigenlijk erg meegevallen en ik vind dat we al heel snel resultaat hebben. En dat voor iemand die eigenlijk weinig verstand van honden heeft. Het is nog steeds het belangrijkste om zelf goed na te denken en je goed te verplaatsen in de belevingswereld van de hond. Dan een duidelijk plan te maken en “consequent te blijven”. En dat is misschien nog wel het allermoeilijkst, vooral bij blaffende honden.

Lees hier alle blogs uit de reeks ‘leven als ‘hond’ in Frankrijk’

Bram Vroon met zijn hond in Frankrijk

Geschreven door Bram Vroon in Hond opvoeden

Bram Vroon schrijft waargebeurde belevenissen van hem en zijn Franse waakhond Chef op het landgoed “au bout du monde” in Les Trois Taillants. Hier wordt hard gewerkt aan de verhuur van gîtes, B & B kamers en pipowoonwagens. In zijn blogs ‘Leven als “hond” in Frankrijk‘ benadrukt Bram de eenvoudige dagelijkse dingen die voorbij komen tijdens het leven van een hond in het Franse boeren leven in midden-Frankrijk.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie