Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

19 april 2017 door Esther Bos in Informatie over honden

De kracht van een blindengeleidehond

De kracht van een blindengeleidehond

Wat doet een blindengeleidehond precies?

Iedereen kent ze wel, de blindengeleidehonden. Maar wat doet zo’n hond nou precies allemaal? En nog belangrijker, wat betekent een geleidehond voor iemand met slecht of geen zicht? Daarover lees je meer in dit blog over blindengeleidehonden. Voor dit artikel heb ik Marleen gevraagd of zij haar verhaal wilde doen over haar hulphond Tessie. 

Blindengeleidehond Tessie

Tessie kwam in maart 2013 bij mij. Ze was toen 21 maanden en daarmee jong afgestudeerd bij KNGF Geleidehonden. Vanaf het eerste moment zat ze in m’n hart. Ja, liefde op het eerste gezicht bestaat! Ik moest een hond weer leren vertrouwen. Ik kwam uit een ingewikkelde samenwerking met een blindengeleidehond die zijn werk niet aankon en van daaruit gedragsproblemen kreeg. Opnieuw beginnen met Tessie betekende ook weer opnieuw leren om een hond letterlijk blindelings te vertrouwen. Tessie nam me daarin magnifiek bij de poot! Binnen mum van tijd waren we onafscheidelijk en ontwikkelden we een onbreekbare band met elkaar. Zij werd mijn schaduw, een verlengstuk van mij, mijn beste vriendinnetje op wie ik 100% vertrouw! 

Teamwork op straat

Ook oversteken is teamwork, en dat is iets waar veel mensen niet bij stilstaan. Men lijkt vaak te denken dat ‘de hond wel uitkijkt’, maar zo simpel is het niet. Een hond is niet in staat afstand en snelheid te beredeneren, dus hij kan niet bepalen hoe ver een auto of een fietser weg is en of het veilig is om over te steken. Ik moet horen of er verkeer aankomt, dan steek ik over en zorgt de hond dat ik veilig aan de overkant op de stoep kom. Hier gaat veel in mis, ik ben meermaals aangereden, met name door fietsers. Als ik wil oversteken steek ik mijn stok naar voren, wacht twee tellen en dan steek ik over als ik hoor dat het veilig is. Maar veel fietsers scheuren nog net even onder die uitgestoken stok door, terwijl het toch echt de regel is dat men voor zo’n stok moet stoppen! Toen ik eens aangereden werd, reed een fietser gewoon door en riep achterom “dan had die hond maar beter moeten uitkijken”. Dat zijn verschrikkelijk akelige ervaringen die het daarna spannend maken om samen met mijn blindengeleidehond over straat te gaan. 

[contentblock id=44 img=html.png]

De weg kwijt

Hoewel blindengeleidehonden dus geen ingebouwde tomtom hebben en ik de route moet weten, is Tessie wel een routevaste hond. Dat betekent dat ze snel onthoudt waar we geweest zijn. Zo werkte ik in Utrecht, middenin het centrum. De eerste keer liep ik de route met een collega, de volgende keer zou ik de route alleen lopen met Tessie en mijn sprekende GPS. Op die ochtend dat ik de route alleen zou lopen stormde het heel hard! Er werd geadviseerd om indien mogelijk niet naar buiten te gaan, maar ja… Ik moest werken. Dus ik besloot toch te gaan. In het centrum bleek toen de navigatie het niet te doen. Ik was mijn oriëntatie helemaal kwijt door de storm en tot overmaat van ramp waren er ook nog vrachtauto’s aan het laden en lossen. Ik was de weg kwijt. 

Esther Bos

Geschreven door Esther Bos in Informatie over honden

Ik ben Esther Bos en ik ben 21 jaar oud. Ik zal vooral schrijven over hulphonden. Dit omdat ik zelf ook een hulphond (in opleiding) heb. Ik heb namelijk autisme en Finn wordt mijn autismebegeleidingshond. Ik train hem zelf in samenwerking met stichting SAAC. Zijn opleiding kun je volgen via zijn Facebookpagina: Finn in opleiding

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie