Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

19 april 2017 door Liza Mutsaers in Hond aanschaffen

Door de ogen van Berner sennenhond Billy

Door de ogen van Berner sennenhond Billy

Door de ogen van Billy

Elke dag opnieuw kan ik vol verbazing, vol verwondering en vol liefde naar mijn hond kijken en denken: Hoe heb ik al die jaren zonder jou gekund? Ik vraag me weleens af wat hij andersom zou denken. Zou hij mij soms ook aankijken, terwijl hij zijn hoofd een tikje schuin houdt en denkt “wat is mijn baasje nu weer aan het doen?”

De Berner sennenhond

Een Berner sennenhond is van nature waakzaam voor zijn baasjes en loyaal, op deze eigenschappen zijn ze speciaal gefokt. Van origine komt de Berner sennenhond uit Zwitserland. Een hond moet hier over een warme vacht beschikken in de bergen en ook om tegen de sneeuw te beschermen. Het moet ook een waakhond zijn die uren buiten kan blijven en het land beschermt. Het is een hond die ‘de kat uit de boom kijkt’ en voorzichtig is naar andere honden. Hij zal dan ook zelden betrokken zijn bij een aanvaring. Wanneer hij dat wel is doet hij dit voornamelijk om anderen tot de orde te roepen. Maar hij is vooral heel aanhankelijk, zachtaardig en eigenwijs. Ik kijk naar Billy en denk: Ja, deze beschrijving over een Berner sennenhond, dat ben jij!

De waakse kant van Billy

Nou hebben wij in Nederland natuurlijk geen bergen en niet van die hevige sneeuwval en kou als in Zwitserland. Maar die lange haren en lekkere lange vacht hebben ze tijdens het fokken van dit hondenras gehouden. Dat betekent ook dat hij gigantisch veel haar verliest en het in huis soms lijkt of het zwarte haren gesneeuwd heeft. Ik woon zelf niet in een groot huis met een grote lap grond. Sterker nog, ik woon in een rijtjeshuis met een mooi tuintje. Toch is Billy ook hier een soort waakhond voor ons. Al van pup af aan vindt hij het schitterend om alles buiten in de gaten te houden. Daarbij is zijn waakse instinct ook toegenomen. Vond hij het eerst alleen nog leuk om op de vensterbank te liggen en rond te turen, vandaag de dag ligt hij als een echte waakhond op de grond. Als er grote groepen mensen voorbij lopen, mensen stil blijven staan voor het raam of iemand luidruchtig is, dan kan hij het niet laten een keer te blaffen. Dat is de waakse kant in hem.

Billy Berner sennen hond

De kat uit de boom kijken

Oke, een wat flauwe woordgrap, maar echt waar. Ik kan het niet beter omschrijven. Vooral als ik zie hoe Billy is. Je ziet hem als het ware denken voor hij besluit iets wel of niet te doen. Voor een reutje is Billy absoluut niet dominant. Hij schikt zich naar andere honden en hij weet precies wie zijn vriendjes zijn en bij welke honden hij uit de buurt moet blijven. Inmiddels is hij 3,5 jaar oud en lijken zijn hormonen het over te nemen van zijn instinct. Wilde hij eerst altijd spelen met alle honden die hij tegen kwam en zag hij geen kwaad, tegenwoordig loopt hij zelfverzekerd op de andere hond af en laat zien dat hij ook dominant kan zijn. Reutjes laten vaak zien wie de dominantste is door van zich af te bijten of door op de andere hond te gaan rijden, zoals bij de voortplanting bij honden wordt gedaan. Billy heeft het rijden ook ontdekt! Uiteraard proberen we Billy op voorhand al tegen te houden, maar als hij het toch doet trekken we hem van de andere hond af. Ik ben bang dat het op deze leeftijd lastig is het hem helemaal af te leren, maar we blijven consequent en blijven proberen. Gelukkig hebben we op het lokale hondenuitlaatveld een leuke, grote groep die bijna elke avond samen komt en hebben we elkaar en de honden goed leren kennen. Zij kennen Billy bijna net zo goed als wij zelf.

[contentblock id=25 img=html.png]

Aanhankelijk

Als ik Billy in 1 woord zou moeten omschrijven dan zou dat aanhankelijk zijn. Overal waar jij gaat, gaat hij met je mee. Ook honden kennen het patroon van hun baasje goed en weten vaak wat jij gaat doen wanneer je opstaat. Wanneer hij het niet weet loopt hij gewoon met je mee. Billy slaapt ’s nachts boven bij ons. Ik weet dat traplopen niet goed is voor de heupen, maar hij loopt ’s avonds 1 keer de trap op en ’s ochtends 1 keer naar beneden. Als we ’s ochtends wakker worden blijft hij ook nog even lekker liggen terwijl wij ons aankleden, tandenpoetsen enzovoort. Als we klaar zijn loopt hij mee naar beneden, wordt hij uitgelaten en krijgt hij eten. Vervolgens bestaat zijn dag uit het volgen van mij. Staat hij niet achter me, dan staat hij wel voor of naast me. Ik kan Billy overal mee naartoe nemen zonder riem. Hij weet dat hij bij mij moet blijven en hij houdt zelf ook altijd goed in de gaten of zijn baasjes nog in zijn zicht zijn. Billy is gek, raar, vreemd, lief en lomp. Ik zou hem voor geen goud inruilen!

Wil jij zelf ook graag een Berner sennenhond aanschaffen? Lees dan ook zeker mijn andere blog met 10 tips om een broodfokker te herkennen.

Liza Mutsaers

Geschreven door Liza Mutsaers in Hond aanschaffen

Ik ben Liza Mutsaers, ik ben 26 jaar oud en op de foto zie je mij met mijn hond Billy. Billy is een berner sennen geboren op 1 november 2013. Samen met Billy wil ik anderen informeren over broodfokkerij, omdat ook Billy (helaas) van een broodfokker afkomt. Begrijp me goed: ik kan me geen leven meer voorstellen zonder hem, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast is Billy, naast mijn verloofde, mijn steun en toeverlaat. Als je hond gelukkig is ben ik als baasje dat ook! Lees meer over mij en de voorbereidingen van de bruiloft op mijn eigen blog.

(1) reactie
Plaats een reactie

Cindy Pereira zegt op 28 december 2017 15:00 :

Heerlijke beschrijving van jouw Billy. Mijn Pip is een herplaatster. Eindeloos lief aanhankelijk en idd daaar waar ik ben zijn Pip en Lisa ook.

Reageer op deze reactie

Plaats een reactie