Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

19 april 2017 door Jennifer Spitsbaard in Informatie over honden

Het effect van een hond bij psychische klachten

Het effect van een hond bij psychische klachten

Mijn hond Pepper

Soms heb ik het gevoel dat niemand mij begrijpt. Ik ben voor het eerst in lange tijd weer in een diepe put gevallen. De eerste ochtend van deze “dip” werd ik volledig in de war, en schommelend tussen realiteit en nachtmerrie, wakker. Terwijl ik naar de muur lag te staren werd ik steeds banger en ik wist: nu word ik dus psychotisch. Op dat moment staat mijn hond Pepper op en komt heel dicht tegen mij aan liggen.

Hier doe ik het voor

Terwijl hij zijn kop op mijn been laat rusten kijkt hij mij aan. De blik in zijn ogen zeggen “hier blijven nu!” en dat is mijn redding. Niet lang daarna stap ik met frisse tegenzin uit bed. Hij zijn medicijnen en ik  mijn medicijnen, om vervolgens de ochtendronde te gaan doen. Nog steeds voel ik mij afwezig en lijkt mijn hoofd in mist gehuld. Maar ik sta wel buiten en ben stiekem een beetje trots. De afgelopen dagen waren zwaar, ik voelde mij vreselijk en soms zelfs suïcidaal. Ik ben vreselijk bang geweest dat ik dit (Project BAS) niet vol zou kunnen houden, zoals ik al zo vaak in mijn leven bang ben geweest. “Dit is niet zomaar een baantje” riep ik gister nog tegen mijn moeder, maar de angst bleef overheersen. Ik kon niet op mijn woorden komen en was ontzettend in de war. Gelukkig is daar mijn liefste maatje Pepper. 

[contentblock id=19 img=html.png]

Onvoorwaardelijke liefde

Voor mijn hond Pepper maakt het niet uit hoe ik mij voel of hoe ik eruit zie. Zijn onvoorwaardelijke liefde doet mij altijd weer goed. Nadat ik vandaag weer de hele dag op de bank had gelegen met dekbed en beestjes, ben ik Pepper gaan uitlaten. Toen ik met Pepper aan het wandelen was en de wind weer wat orde in mijn hoofd blies, was ik het ineens zat. “Ik kan dit verdomme wel” riep ik tegen Pepper en de blik in zijn ogen sprak boekdelen. Het was alsof hij “DUH” wilde zeggen. Wat kunnen honden toch prachtig spiegelen. Nu ligt hij naast mij, de liefde van mijn leven. Het is mij zelfs gelukt om nog even wat te werken en dat allemaal dankzij hem. Ik hou zo vreselijk veel van hem dat ik wel kan janken. Maar boven alles ben ik zó dankbaar, dankbaar dat hij er is. Mijn leven is zoveel mooier met Pepper en hij is het beste dat mij ooit is overkomen. Ik weet dat zonder een hond in mijn leven deze depressie nog weken of zelfs maanden had kunnen duren, maar zijn onvoorwaardelijke liefde en de onbreekbare band met mijn hond maakt alles weer beter.

Steun in het dagelijks leven

Zelf heb ik ADHD en de bi-polaire 1 stoornis. Jarenlang werd mijn leven geregeerd door zware depressies, suicidaliteit, manie’s en psychoses. Totdat ik 4 jaar geleden mijn hond Pepper kreeg. Ik beweer niet dat ik nooit meer dipjes heb, maar het blijft nu meestal wel bij dipjes. Geen zware depressies of andere episodes meer. Pepper, mijn allerliefste hond, zorgt ervoor dat ik stabiliteit en structuur heb in mijn dagelijks leven. Ik moet tenslotte toch minimaal drie keer per dag naar buiten en hier kan geen pil of psychiater tegenop. Door mijn ervaringen met Pepper ben ik onlangs Project BAS begonnen, zodat ik ook andere mensen met een (lichte) psychische stoornis kan laten ervaren hoe enorm fijn het is om een hond te hebben en hoe deze je kan helpen in het dagelijkse leven.

effecten van een hulphond

Jennifer Spitsbaard

Geschreven door Jennifer Spitsbaard in Informatie over honden

Hallo ik ben Jennifer, ik heb ADHD en de bi-polaire 1 stoornis. 4 jaar geleden kreeg ik mijn hond Pepper. Dankzij hem ervaar ik stabiliteit en structuur in mijn dagelijks leven en groeien mijn dipjes vaak niet meer verder uit. Door mijn ervaringen met Pepper ben ik onlangs Project BAS begonnen. Hierdoor kan ik ook andere mensen met een (lichte) psychische stoornis laten ervaren hoe een hond een enorm toegevoegde waarde kan zijn in het dagelijks leven.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie