Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

14 juni 2017 door Angelique Tetenburg in Hond opvoeden

Hoera! Een baby! en de hond dan?

Hoera! Een baby! en de hond dan?

"En de hond dan?"

Hoewel ons kindje inmiddels 3 maanden is, wil ik jullie toch mee nemen in het verhaal van zwanger, hond en baby. Want ook ik liep hier tijdens mijn zwangerschap tegen aan. “En de hond dan, nu je zwanger bent? Ben je niet bang voor de hond?” Enkele vragen van mensen om ons heen zodra het over de zwangerschap ging. Nee, ik ben nooit bang geweest voor de reactie van de hond. Intuïtief voelde ik dat het goed zou gaan. Mijn vriend en ik hebben er veel over gesproken. Hier en daar een regeltje aangepast en een verandering doorgevoerd. We hebben er veel over nagedacht. Google was soms mijn beste vriend, maar niet alles vond zomaar een antwoord. Soms wel een antwoord, maar niet iets wat voor ons goed voelde. Zwanger en hond, baby en hond.. Er is zo veel over geschreven en soms past iets niet of juist wel bij jullie. Daarom mijn verhaal, ons verhaal eigenlijk.

'De baby'

Tijdens mijn zwangerschap hebben we het steeds over ‘de baby’ gehad. Ook tegen de hond. Als er iets nieuws in huis kwam, dan was dat voor ‘de baby’. Als ze tegen mijn buik aan lag en getrapt werd dan was dat ‘de baby’. Het kamertje klaar maken, ook dat was voor ‘de baby’. Tegen mij aan springen, zodat ze makkelijker aan mijn buik kon snuffel, daar zit ‘de baby’ in. Wij vonden het fijn om de hond overal bij te betrekken zodat het straks allemaal gewoon was voor de hond. We hebben de eerste weken dat de baby er was, ook nog regelmatig gezegd dat het om en over ‘de baby’ ging.

Vervoer van baby en hond

Dit was wel echt een puntje waar we mee zaten. Je wordt zo gewaarschuwd altijd en ook ik zet hem er nog een keer in; laat een kind en hond nooit alleen samen. Hoe lief de hond ook is, het kan altijd mis gaan. Ze begrijpen elkaar gewoon nog niet. En wat elkaar niet begrijpt….  Maar ja, hoe gaat de hond dan mee als we als gezin op pad willen gaan?

Op de achterbank bij de baby? Leek ons geen goed idee. Er kan altijd iets mis gaan.

Hond muilkorven? Er zijn nog poten, een lijf en heel veel enthousiasme. Geen goed idee.

In de achterbak? In mijn auto kan dat inderdaad. In die van mijn partner niet. Er moest dus nog iets bedacht worden.

We kwamen uit op een reisbench. Een simpele bench, groot genoeg om in te liggen voor onderweg. Zo zit hond wel op de achterbank, maar kan de hond niet bij de baby komen. De reisbench hebben we overigens wel echt ruim van te voren gekocht. Hier zijn we gelijk mee gaan oefenen zodat dit al vertrouwd werd. Van de hele achterbank naar een beperkte ruimte en niet meer buiten kijken is toch even een heel verschil. Door positief te trainen, is dit al heel snel leuk geworden voor de hond. En reken maar, ze weet nog steeds precies te vertellen wanneer we wat leuks gaan doen. Dan blaft ze vrolijk mee vanuit de bench.

[contentblock id=25 img=html.png]

Bevallen en de hond

Denk van te voren na wat je met de hond wil, voor je gaat bevallen en stem dat zo nodig ook af met je verloskundige. Niet iedere verloskundige wil de hond naast zich tijdens de bevalling. Er zijn ook honden die zo beschermend worden naar het baasje met pijn, dat er niemand in de buurt mag komen. Wij hadden een oppas geregeld en daar ging ze naar toe. Zodra we er weer aan toe waren, kwam de hond terug naar huis. Bij thuiskomst was er wel een dingetje wat ik graag eerder had geweten, namelijk dat je dan ook even eng kan zijn voor je hond. Niet gek natuurlijk. Je ruikt anders en je bent anders. Onze hond was in het begin toch wel even heel bang en voorzichtig in het benaderen van ons. Op mij nog heftiger als op mijn partner. Dat zakte gelukkig heel snel weer, maar ik schrok er wel van. En met alle hormonen, spanningen en emoties was dat wel even slikken. Ik zeg niet dat dit moet gebeuren, maar het kan je zeker overkomen.

Het grote moment

En dan is daar het grote moment, de kennismaking tussen hond en baby. Juist door de schrik bij binnenkomst, hebben wij niet gelijk een maxi cosi op de grond gezet of de baby gepakt en op de bank gaan zitten met de hond en de baby. Wij hebben het even laten begaan. De baby lag beneden in de box. Na een uurtje was alles wel weer rustig in huis. De hond reageerde weer normaal op ons en kwam weer een knuffeltje en koekje halen. Tot er ineens geluid kwam uit de box. Hierop keek de hond naar de box en vervolgens naar mij, weer naar de box en weer naar mij. Terwijl ze op de bank zat, zag ik het in haar kop aan het werk gaan. Er ging een knopje om, een lampje ging branden en het kwartje viel. “Dat is de baby hé Beau.”
En ik wist dat het goed zat. Elk geluidje die volgde van de baby, kwam Beau wel even melden of ze nam zelf even poolshoogte.

Tip

Wil je graag meer lezen over hoe je jouw hond aan je baby kan laten wennen? Lees dan het blog “8 tips om je hond aan een baby te laten wennen.”

Angelique Tetenburg

Geschreven door Angelique Tetenburg in Hond opvoeden

Mijn naam is Angelique, 28 jaar oud en sinds 2 jaar op papier de eigenaar van mijn post-order hond Beau. Beau is een zwerfhond uit Roemenië en samen met haar heb ik heel veel mogen leren en we leren nog steeds. Zij was groen in huishond zijn, ik was groen in het houden van honden. Door veel te trainen, te vragen, te luisteren en te observeren zijn we heel ver gekomen samen. Ik hoop mijn ervaringen met anderen te kunnen delen. 

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie