Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

2 mei 2017 door Karen Kauwenbergh in Hondengedrag

Honden spiegelen in de praktijk

Honden spiegelen in de praktijk

De hype rondom honden spiegelen

Het lijkt zo langzamerhand wel een hype, iedereen spiegelt met honden. Voor ieder probleem lijkt het antwoord; “Weet je wat je moet doen? Spiegelen met honden!” In deze blog neem ik je graag mee langs een dagje spiegelen met honden in de praktijk. Want hoe prachtig mijn vakgebied ook is, ik geloof zeker niet dat het spiegelen met honden het antwoord geeft op iedere denkbare coachvraag.

Tolk of trainer

Honden spiegelen, dat is zeker. Maar de interpretatie van de Spiegel blijft mensenwerk. En daar zit voor mij wel een dingetje. Want wie zegt dat de interpretatie die de coach geeft de juiste is? Of beter, wie garandeert je dat het kader waarbinnen de gedragingen bekeken worden de juiste zijn? Het is dus niet genoeg om veel van mensen te weten, net zo min als het genoeg is om veel van honden te weten. Je zult als spiegeltolk zowel de mens als de hond moeten kunnen lezen en daarbij ook nog eens de persoonlijkheden juist kunnen inschatten en vertalen. Daarnaast zul je je eigen emoties min of meer uit moeten leren zetten om zeker te zijn dat je niet je eigen spiegel leest, maar werkelijk die van de cliënt. Geen makkelijke opgave weet ik uit de praktijk.

Uitdaging

Een hond communiceert op een heel andere manier dan een mens. Er is geen gesproken woord. Er zijn wel gevoelens en intenties heb ik gemerkt in mijn eigen roedel die mijn leermeesters zijn tot op de dag van vandaag. En dat maakt het ook zo bijzonder, dat spiegelen. In dit blog geef ik een paar voorbeelden van zaken die zowel mijn eigen honden bij inzet hebben gespiegeld als die me door een hond van een coache zijn aangegeven.

honden spiegel

Stille krachten

Het is een prachtige zonnige morgen als ik me klaar maak om de eerste klant van de dag te ontvangen. Vanaf het moment dat ik beneden kom is mijn roedel onrustig. Ze zijn luidruchtig, iets wat ik niet van ze ken, ze blaffen en piepen, zijn lastig aan te spreken en er zijn kleine opstootjes wat voor mijn roedel echt bijzonder is, want dat zijn allemaal maatjes. Ik aanschouw het en check mijn eigen energie. Ben ik zelf onrustig? Heb ik een gejaagd gevoel of last van spanning? Ik voel en concludeer dat het niet van mij afkomstig is. Ik heb goed geslapen, ben rustig en vol vertrouwen voor wat komen gaat. Ik check bij mijn roedelleidster als laatste stap en vraag haar waar ze nerveus voor is.

Yara en ik zijn inmiddels zo op elkaar ingespeeld dat ik als ik haar een vraag stel veelal een antwoord krijg in de vorm van een plaatje, een soort foto. Na bijna 7 jaar samenwerken vertrouw ik inmiddels volledig op haar plaatjes en zij op mijn interpretatie.

Yara stuurt me een plaatje van een hond die gestresst achter haar staart aanloopt, rondjes draait en tegelijk probeert voor haar baas te blijven staan. Als ik Yara bevestigend antwoord dat ik het plaatje heb gezien komt er nog een plaatje. Het is een plaatje van tranen. Op mijn vraag van wie de tranen zijn krijg ik een soort vragend gezicht te zien. Yara weet het niet… Ik zeg haar dat het niet erg is dat ze dat niet weet en bedank haar voor haar antwoord. Yara geeft in een plaatje aan dat ze de hond die op bezoek komt spannend vindt, maar wel heel graag wil samenwerken en spiegelen. Ik zet de achterdeur open zodat ze zelf kan besluiten als ze weg wil om ruimte te maken. Yara zucht tevreden en rolt zich nog even op op de poef om een korte powernap te doen. Ik besluit een aromaolie in te zetten op basis van wat ik heb gezien. Ik kies voor een combinatie van zachte lieve geuren. Yara checkt en likt ter bevestiging over mijn hand met de geuren. De rust in de roedel keert terug na mijn gesprekje met Yara, het is alsof ze de andere gezinsleden heeft duidelijk gemaakt dat het goed komt.

[contentblock id=19 img=html.png]

Onrust

De voordeurbel klinkt vrolijk door de stilte van het huis. Direct slaan de 5 oudste honden aan. Zelfs mijn Mastiff laat zich duidelijk horen, iets wat ik niet vaak meemaak. Ik weet genoeg. Rust is geboden dus ik adem 3 keer diep door voor ik open doe. Voor mij staat een vriendelijke man, zijn ogen vragend of het veilig is. Zijn hond kiest voor een strijdbare positie, voor de man met de poten al binnen. Ik laat ze binnen en observeer de houding van de hond… het is Yara’s plaatje tot in detail. Ik glimlach en zeg zachtjes tegen de hond “Je was al aangekondigd lieverd”. De hond kijkt me verbaasd aan, verward dat ik haar blijkbaar begrijp. Bij binnenkomst staat Yara klaar om de hond te laten zien hoe het hier gaat. De hond kijkt Yara aan en kiest direct eieren voor haar geld, ze loopt met omlaag gebogen hoofd achter mij aan naar binnen. De onrust van de roedel houdt aan, dat betekent dat de hond gehoorzaam doet maar het niet is, een groot verschil. Om rust te creëren laat ik Yara even buiten tot rust komen en de gast plaats nemen waar hij eerst een kop thee krijgt. Als de gemoederen wat bedaard zijn gaan we aan de slag. Yara kiest ervoor buiten te blijven, escalatie is niet haar ding.

De coachvraag

De coachvraag van de man is een duidelijke: mijn hond en ik matchen meer niet dan wel, maar ik wil hem niet kwijt. Wat kunnen we samen doen om dit gevoel weg te nemen en te bouwen aan een fijne toekomst. Dappere vraag, want het antwoord op deze vraag is niet per definitie wat iemand wil horen. Dat hangt af van vele factoren. In de sessie die volgt geeft de hond gemengde signalen. Ik besluit de tijd te gebruiken om het contact met de hond aan te gaan zodat zij haar vertrouwen in menselijke communicatie weer versterkt. Ze blijkt namelijk diverse malen herplaatst. In eerste instantie wil ze niet dat ik haar aanraak. Ik leg geen druk op haar en laat haar zelf kiezen wat ze wil.

honden spiegelen

De kracht van de roedel

Gaande het proces, de roedel is inmiddels kalm en in rust en Yara ligt binnen op de bank mij te observeren, voel ik dat de hond wordt opgenomen in de energie van de roedel. De hond ontspant, komt bij me liggen, laat me haar aanraken op haar rug, haar heupen en uiteindelijk haar staartaanzet. Die laatste is gevoelig. Ze rilt kort en piept hartverscheurend als ik de staart van de hond aanraak.

Voor wie het interesseert, de staartaanzet is waar de basis van een dier zich bevindt. Als daar pijn of een blokkade zit, is al het andere ook uit balans.

Ik mag haar staartaanzet zacht masseren en langzaam geeft ze zich over. De eigenaar vertelt met tranen in zijn stem dat hij het gevoel van onveiligheid herkent. Details zijn niet nodig, hij is voor een fractie van een seconde één met zijn hond. Ze herkennen elkaars pijn en dus ook elkaars spiegel. De eigenaar komt naast me zitten op de grond en voor het eerst in hun tijd samen, mag de man zijn lieve maar oh zo getraumatiseerde hond aanraken, strelen en zacht vertelt hij haar dat ze prachtig is.

Spiegels van de ziel

Wanneer de sessie ten einde loopt heeft de hond haar volledige vacht ongeveer losgelaten, de vloer ligt bezaaid met losse haren en plukken. Voor mij een signaal dat de hond een stuk van haar trauma heeft losgelaten, dat ze samen met haar baas verder kan. De man bedankt me en samen met zijn hond loopt hij, uitgezwaaid door Yara die de verandering in energie op afstand heeft gadegeslagen, de deur uit. Twee dagen later ontvang ik een appje, de hond en baas hebben al vele malen samen knuffelend op de grond doorgebracht. De baas geeft bovendien aan dat hij ook zijn eigen verdriet uit het verleden makkelijk kan loslaten. En ik, ik ben blij dat mijn roedel weer eens heeft laten zien waar het werkelijk om gaat, namelijk vertrouwen en respect. Ik knuffel Yaartje na het lezen van het appje en fluister haar zachtjes in de oren hoe blij en trots ik ben op haar…

Tip

Wil je graag meer weten over spiegelen met honden? Lees dan ook het blog ‘Spiegelen met honden: wat houdt dit precies in?

Karen Kauwenbergh

Geschreven door Karen Kauwenbergh in Hondengedrag

Hallo, ik ben Karen Kauwenbergh (1971), Spiegeloog. Ik ben getrouwd met Mark en samen zijn wij de trotse begeleiders van een roedel van 8 Labradors, 1 Engelse Mastiff en een Maine Coon poes. Na mijn studie Bestuurskunde ben ik vele jaren werkzaam geweest als beleidsadviseur met name in de zorg. Door een samenloop van omstandigheden kreeg ik de kans mijn hond mee te nemen naar mijn werk en zag daar met eigen ogen wat een hond brengt bij mensen die met mensen soms niets meer hebben. Dit heeft er toe geleid dat ik uiteindelijk mijn eigen hondenschool gestart ben, de Quispelacademie, en mijn coachingspraktijk Spiegeloog, waarbij ik mijn honden en/of de honden van de cliënt inzet als spiegelend oog. Ik geloof dat de analogie van de hondentaal ons mensen kan helpen dichter bij onszelf te komen en te blijven.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie