Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

28 januari 2017 door Eline Poeze in Hond opvoeden

Hondenetiquette tijdens de wandeling

Hondenetiquette tijdens de wandeling

“Goh, wat luisteren ze goed!”

Dat hoor ik de laatste tijd vaker als ik met mijn honden wandel en ze ‘uit de loop’ houd van joggers, fietsers, mensen met aangelijnde honden, mensen met kinderen en wandelaars. En vanochtend weer… Dat zette me aan het denken; zou dat niet de standaard moeten zijn?

Hondenetiquette

Ik wandelde op een ochtend in het Panbos in Zeist. Een mooi (en druk) bos met een losloopgebied. Er waren erg veel joggers op de been, ook in het losloopgebied. Nu vind ik niet dat in een losloopgebied honden maar gewoon los gelaten moeten worden en iedereen die er verder maar loopt, jogt, of iets dergelijks, houdt daar maar rekening mee. Nee, dat is niet mijn instelling. Ja; er zijn weinig losloopgebieden in Nederland en ja; ik stoor me echt wel eens aan al die mensen zonder honden ‘die ook best ergens anders kunnen joggen, paardrijden, MTB-en’, maar er bestaat zoiets als ‘common sense’ en een zekere hondenetiquette. Ik vind het belangrijk dat mijn honden geen schade ondervinden maar ook anderen geen schade toebrengen, dus om die reden houd ik ze bij me als de situatie daar om vraagt en houden wij ons aan de zogeheten hondenetiquette.

Honden onder controle

Een ander voorbeeld. Op een middag kwam ik na de wandeling bij mijn auto om de honden af te drogen. Ik zette mijn ene hond alvast in de auto (“even wachten”) om de ander af te drogen. Uit mijn ooghoek zag ik een gezin (papa, mama, kind en een aangelijnde hond) aankomen. Ik was druk bezig met het afdrogen van de ene hond en de ander zat dus ‘heel braaf’ in de auto met de achterklep open. “Kijk mama, dat hondje luistert wel heel goed! Die blijft gewoon netjes zitten!” Ik glim natuurlijk van trots, maar ondertussen denk ik bij mezelf; ‘Hoe gaat dat bij jullie dan?’ Springt de hond te pas en te onpas maar uit de auto als je de klep open doet? Dat kan nog best gevaarlijk zijn…

Rekening houden met elkaar als onderdeel van de hondenetiquette

Nog een voorbeeld, deze is een beetje vergezocht misschien, maar valt wel erg onder het kopje ‘common sense’ en hondenetiquette. Een goede vriendin van mij en mijn partner, liet onze honden laatst uit samen met haar eigen Jack Russel. Ze kwamen een hondenuitlaatservice (‘HUS’ afgekort) tegen. Het was, volgens mijn vriendin, een samengestelde groep van dezelfde HUS. Twee uitlaters met ieder hun eigen groep, wat resulteerde dat ze met ongeveer 20 honden in totaal liepen. Helaas heeft de complete HUS-roedel op dat moment besloten om zich als groep op de Jack Russel van mijn vriendin te storten… De medewerkers van de hondenuitlaatservice waren te ver weg om er iets aan te doen, mijn vriendin is er tussen gesprongen om haar hond te redden… Hij heeft het overleefd, gelukkig.

[contentblock id=34 img=html.png]

Ik vind het persoonlijk niet oké dat een hondenuitlaatservice met een grote groep van 20 honden loopt, het hoort ook niet en volgens collega’s (hondenprofessionals) van mij mág het ook helemaal niet! Maar los daarvan; wat hebben deze medewerkers gedacht? Gezellig samen de honden uitlaten? Hoe ben je dan met je werk bezig? En wat definieer je dan als ‘werk’ überhaupt? Als ik met mijn twee honden (of soms ook met drie, met de Jack Russel erbij) loop, heb ik geen oog en oor voor gezelligheid. Ik heb wel oog en oor voor de omgeving. Voor de joggers, de wandelaars, de paarden en ruiters, de fietsers maar ook voor mensen met andere honden. Als ik een hond aan zie komen die met zijn lijf en houding aangeeft het spannend te vinden dat mijn twee (middel)grote honden op hem afkomen of een hond die zelfs helemaal omloopt (weg van de situatie), houd ik ze bij me. Ze hoeven niet met elke andere hond in contact te komen, zeker niet als die andere hond daar misschien een nare ervaring aan overhoudt.

Levenslang trainen

Terug naar de medewerkers van de hondenuitlaatservice; met een groep van 5, 8 of 10 honden is het al een hele bezigheid om de houding en communicatie van de honden in kwestie in de gaten te houden, laat staan met een dubbele groep van 20. En het in de gaten houden en handelen op onderlinge communicatie hoort wel bij de functie van een medewerker van een hondenuitlaatservice! Zeker als je door een gerenommeerd kynologisch instituut bent opgeleid zal je toch enigszins bekend moeten zijn met een zekere hondenetiquette tijdens de wandeling.

Om zo ver te kunnen komen met je hond, vraagt natuurlijk veel van jou als eigenaar. Investeer tijd en moeite in de opvoeding en training van je hond, levenslang! Houd je tijdens de wandelingen aan hondenetiquette. Je hond verdient het, de omgeving verdient het en jij verdient het! Natuurlijk voelt het wel heel goed om complimenten te krijgen over je ‘goed luisterende honden’, maar ik weet hoeveel werk er in mijn twee honden zit. Ik ben nog steeds dagelijks bezig met trainen en opvoeden. Naast het feit dat het van belang is, vinden de honden en ik het ook nog eens erg leuk! Het versterkt natuurlijk ook nog eens de onderlinge band tussen mens en dier! Dit probeer ik onze cursisten ook mee te geven tijdens hun training bij de hondenschool waar ik werk.

Hondenetiquette wandeling

Problemen zonder de hondenetiquette

Het hebben van honden, het werken met honden en hun eigenaren en alle verhalen die voorbij komen op Facebook en andere kanalen, zetten me regelmatig aan het denken. En dat schrijf ik dan graag van me af; uiteraard in de hoop weer anderen aan het denken (en het handelen!) te zetten. Er gebeurt zo vaak van alles, dat het bijna een wonder mag heten dat het in Nederland met meer dan twee miljoen honden, zo vaak goed gaat. En als het dan fout gaat, wie moet er dan aan geloven? De hond. Terwijl met sociaal gedrag van mens tot mens en hond, tijd, training, opvoeding en het houden aan de hondenetiquette, al zoveel voorkomen kan worden, daar ben ik van overtuigd!

Hondenetiquette voor de baasjes

Maanden geleden op Hart van Nederland (SBS6) te zien: een mevrouw heeft een klap in haar gezicht gekregen omdat ze een andere mevrouw aansprak op haar loslopende hond die haar aangelijnde hond beet. Een klap!! Wat?! Waar zijn we mee bezig?

Ik durf mensen vaak ook al niet meer aan te spreken op dingen die ik zie gebeuren in mijn dagelijkse wandelingen. Ik denk dan bij mezelf: ‘Je bent nu geen training aan het geven, laat het, je kunt ze niet allemaal redden’. Behalve als het natuurlijk echt te ver gaat! Zo liepen mijn lief en ik, met de honden, laatst langs de volgende situatie: een meneer met een hond en een jong stel met een hond. De hond van het jonge stel zagen we de andere hond aanvallen en er ontstond een kort gevecht. Dat ging even heel heftig maar beide eigenaren haalden vervolgens hun eigen hond uit de situatie. De jongen van het stel hield hun hond vast terwijl de meneer zijn hond weer losliet, die vervolgens de andere hond weer opzocht… De mensen waren aan het praten over het uitwisselen van gegevens voor het geval de ene hond gewond was geraakt. Toen greep ik in: “Meneer, dan moet u nu ook wel uw hond bij u houden, die andere hond kan nu geen kant op terwijl die van u het weer opzoekt”. Tja… En de reactie die we vervolgens kregen, zucht, van een zekere hondenetiquette is vaak geen sprake.

Tip

Wil je graag meer lezen over hondengedrag en hondenetiquette? Lees dan ook mijn andere blog ‘Hondengedrag en het belang van goede omgangsvormen’!

Eline Poeze

Geschreven door Eline Poeze in Hond opvoeden

Mijn hond Lilly (rottweiler kruising) en ik zijn in september 2011 gaan trainen bij de Gehoorzame Huishondschool (GH) van de Dierenbescherming. Dit beviel mij zo goed dat ik in september 2012 gelijk begonnen ben met Module 1 van de trainersopleiding van de Dierenbescherming. Gedurende mijn opleiding ben ik les blijven geven (onder begeleiding) bij de GH-school en inmiddels ben ik sinds december 2014 gediplomeerd kynologisch instructeur en sta ik vol enthousiasme voor de groep bij Hondenschool Beatus . Ik streef er naar om de band tussen hond en eigenaar te versterken en uit te breiden. In het dagelijks leven ben ik docent intersectoraal in de bovenbouw van het VMBO.

(2) reacties
Plaats een reactie

Steffani zegt op 28 januari 2017 21:00 :

Hoi eline
Ik ik kan me niet zo goed uitdrukken wat ik dacht tijden en na t lezen van het artikel honden etiquette . Maar ’t komt neer op super geschreven en idd waar zijn we met zijn alle mee bezig ik kom nooit in de omgeving van Zeist maar mocht ik daar ooit lopen met de honden hoop ik je tegen te komen super
Mvg steffani

Reageer op deze reactie

Eline zegt op 29 januari 2017 14:52 :

Dank je wel, Steffani!! Wie weet zien we elkaar een keer in Zeist
Op onze hondenschool besteden we ook heel veel aandacht aan gedrag, communicatie en hondenetiquette. Geen idee welke regio je woont, de hondenschool is in Nieuwegein.

Plaats een reactie