Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

10 maart 2017 door Thessa van Leth in Hondensport

Hoopers hondensport – Samen met je hond naar hoopers cursus!

Hoopers hondensport – Samen met je hond naar hoopers cursus!

Hoopers met mijn hond Tinka

Sinds oktober 2016 train ik met Tinka. Ik ben met Hoopers begonnen omdat ik zelf een knieblessure heb. Eerst heb ik met Tinka flyball gedaan, maar dit vond zij te eentonig en ook hebben wij een jaar of 2 behendigheid gedaan. Helaas ging mijn knie er niet op vooruit en moest ik afgelopen jaar het besluit nemen om te stoppen. Gelukkig wordt sinds september 2016 bij de vereniging waar ik train, KC Nijmegen, Hoopers cursus aangeboden. Daar ben ik meteen ingestroomd in de beginnersgroep. In dit blog lees je alles over de Hoopers hondensport met mijn hond Tinka.

Het begin van Hoopers met je hond

We zijn eerst begonnen met het aanleren van de target. De target is bij de Hoopers hondensport het hulpmiddel om de hond door de hoopers te laten lopen. Tinka had heel snel door wat ze moest doen met de target. Vervolgens gingen we kijken of ze door een hooper wilde gaan, ook dat was een kleine moeite en al snel kon Tinka een rijtje hoopers achter elkaar lopen. Tinka kende gelukkig al wat oefeningen uit de eerder door ons beoefende hondensportenDe laatste nieuwe oefening die Tinka voor Hoopers aan moest leren was het om de ton heen lopen. Dit pakte ze door middel van mijn handbeweging goed op. Vanuit hier kwam het punt om de ton te gaan combineren met een paar hoopers. Tinka leert heel snel en we lopen inmiddels zelfs al een aantal kleine parcourtjes. Ik kan nog niet op een vastgestelde plek staan, dat vind Tinka nog een beetje moeilijk, maar ze loopt al bijna geheel zelfstandig het Hoopers parcours. Voor mij is het nu een punt om mijn handbewegingen duidelijker te laten zien zodat ze geen fouten hoeft te maken. 

Je hond Hoopers leren

Hoopers met je hond is nog een vrij nieuwe hondensport in Nederland en is best pittig om aan te leren. Zo is het belangrijk dat er drukvrij gewerkt wordt. De hond mag dus niet gecorrigeerd worden. Er zijn veel honden die de basis commando’s zoals ‘hier’ al wel goed kennen, maar waarvoor de commando’s die bij Hoopers gebruikt worden vrij nieuw zijn. Ook het werken met een target kennen veel honden nog niet. Voordat je met Hoopers met je hond gaat starten is het belangrijk dat je weet wat de Hoopers hondensport is en hoe dat in zijn werk gaat. De bedoeling is dat je als baas zijnde op 1 punt in het parcours blijft staan. Vanuit dat punt stuur je de hond door het parcours. Dit doe je door middel van handbewegingen. Het parcours bestaat uit Hoopers, tonnen en tunnels. Deze 3 onderdelen worden apart aangeleerd en vervolgens gecombineerd in een parcours. Dat parcours begint klein en wordt steeds uitgebreider. 

hoopers hondensport leren

[contentblock id=25 img=html.png]

Voor welke honden is Hoopers geschikt?

Alle honden kunnen starten met Hoopers. Doordat ze niet hoeven te springen is het zowel voor puppy’s als voor oudere honden een erg geschikte en vooral ook mooie hondensport. Ook voor de zwaardere en zwaargebouwde hondenrassen is dit een goede oplossing. Wel is het al handig dat je hond even kan blijven zitten. Ook voor de baasjes is Hoopers een leuke sport. Je leert heel goed naar je hond kijken. Waarop reageert je hond allemaal? Als jij een beweging maakt, welke reactie geeft de hond dan? Maar ook als je een blessure hebt zoals ikzelf, is dit een mooie oplossing. Je hoeft namelijk niet te rennen, niet veel te lopen enzovoorts. In het aanleerproces loop je natuurlijk wel wat meer, maar tussendoor als je de hond rust geeft kun je lekker op een stoel gaan zitten. Wanneer de hond begrijpt wat de bedoeling is hoef je maar naar 1 punt te lopen en vanuit daar je hond te sturen. Hoopers training lijkt dus de ideale hondensport voor de baasjes die wat minder te been zijn of zelfs in een rolstoel zitten.  

hoopers cursus met hond

Hoopers met je hond?

Ben je enthousiast geworden over de Hoopers hondensport en wil je dit zelf graag gaan proberen met je hond? Informeer bij kynologenverenigingen bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden voor een proefles of het starten van een Hoopers cursus. Ook kun je hieronder een berichtje achter laten zodat ik je kan helpen zoeken naar een vereniging. Wanneer je na het lezen van dit artikel andere vragen over Hoopers voor mij hebt zal ik deze ook graag beantwoorden!

Geschreven door Thessa van Leth in Hondensport

Mijn naam is Thessa van Leth, 24 jaar en woonachtig in Wijchen. Ik ben vanaf kleins af aan opgegroeid met honden. De laatste 7 jaar ben ik echt actief in de hondenwereld. Zo had ik zelf 3 labradors, waarvan er nu helaas 1 is overleden. De andere twee Tinka en Bruce wonen bij mijn ouders. Tinka kreeg ik ongeveer 6 jaar geleden als cadeau omdat ik een blijvende knieblessure had opgelopen. Doordat ik met Tinka gehoorzaamheidscursussen ging volgen kwam ik erachter dat het les geven ook wel iets voor mij zou zijn. Ik heb bij de vereniging nagevraagd hoe dat zat en nu ben ik inmiddels 5 jaar actief als instructeur gehoorzaamheid. De lessen die ik geef zijn aan honden van alle leeftijden en alle rassen. Ook geef ik flyballtraining en train ik natuurlijk zelf met mijn honden. Met Tinka heb ik van alles al gedaan, begonnen met flyball, doorgegaan met behendigheid en nu doen wij samen Hoopers. Voor ons beiden nieuw, maar hartstikke leuk om te doen. Met Bruce train ik 2 keer in de week voor flyball en hij gaat ook mee naar wedstrijden. Ik geniet heel erg van alle honden om mij heen en vind het geweldig om iedereen tips te kunnen geven. Nu ga ik regelmatig blogs schrijven en hoop ik jullie net zo enthousiast te maken!

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie