Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

2 juni 2017 door Esther Bos in Informatie over honden

Hulphonden etiquette – Hoe ga je om met hulphonden?

Hulphonden etiquette – Hoe ga je om met hulphonden?

Hoe ga je om met hulphonden?

Stel, je bent in een winkel, restaurant of bioscoop. Plots zie je daar een hulphond. Wat doe je? Wat is wel en niet toegestaan? Kortom, wat is de hulphonden etiquette? Dat zal ik je in dit blog uitleggen. Eigenlijk zijn er maar 2 regels in de hulphonden etiquette:

1

Niet afleiden

2

Niet aaien

Wat daar dan onder valt en wat de consequenties zijn als je het wel doet zal ik je in dit blog proberen uit te leggen.

[contentblock id=19 img=html.png]

Consequenties

Je zult het misschien niet verwachten, maar er hangen behoorlijke consequenties aan als je een hulphond afleidt. Misschien niet wat je op het eerste oog kunt zien, maar het kan een behoorlijke nasleep hebben voor de eigenaar van de hulphond. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de hulphond die je zo lief vond net en toch even hebt afgeleid, een epilepsie hond is. Doordat hij afgeleid was kan het zo zijn dat hij een aanval niet voelt aankomen en dat zijn baasje daardoor lelijk ten val kan komen, of erger. Of wat te denken van het onnodig afleiden van een blindengeleidehond? Mijn eigen hulphond is ook nog in opleiding, en ik merk dat veel mensen hem toch even proberen af te leiden of te aaien. Omdat hij nog zo jong is lukt dat vaak ook en raakt hij hierdoor uit zijn concentratie. Het is voor mij op zo’n moment heel erg moeilijk om hem dan weer terug in zijn concentratie te krijgen. Dit kost veel energie en stress wat eigenlijk onnodig is. Ik kan hierdoor zoveel energie verspillen, dat ik mijn activiteit soms niet af kan maken hierdoor. Het kan zelfs zoveel energie kosten dat ik hierna twee dagen bijna niks kan doen. Dat is gewoon heel erg zonde, vooral omdat je er niks mee opschiet. Een hulphond in functie is geen huishond die je even lekker kan knuffelen. Persoonlijk snap ik de allure ook niet. Maar misschien is dat omdat ik grotendeels afhankelijk ben van mijn hulphond en daardoor snap waarom het zo belangrijk is dat je hem niet afleidt.

Wist jij dat het zo’n nasleep kan hebben voor de eigenaar als je een hulphond afleidt? En heb je het zelf stiekem wel eens gedaan of hou je je altijd netjes aan de regels? Laat gerust een reactie of een vraag voor ons achter.

Tip

Wil je graag meer lezen over hulphonden? Bekijk dan ook mijn blog met ‘7 soorten hulphonden en de verschillen in wat ze doen

Esther Bos

Geschreven door Esther Bos in Informatie over honden

Ik ben Esther Bos en ik ben 21 jaar oud. Ik zal vooral schrijven over hulphonden. Dit omdat ik zelf ook een hulphond (in opleiding) heb. Ik heb namelijk autisme en Finn wordt mijn autismebegeleidingshond. Ik train hem zelf in samenwerking met stichting SAAC. Zijn opleiding kun je volgen via zijn Facebookpagina: Finn in opleiding

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie