Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

15 februari 2017 door Francis Ter Horst-Lotterman in Informatie over honden

De trouwe ogen van een Labradoodle hulphond

De trouwe ogen van een Labradoodle hulphond

Een paar donkerbruine ogen

Wie kent ze niet; van die trouwe hondenogen die je aankijken. Naast mij is er een paar donkerbruine ogen die mij de hele dag in de gaten houden. Helaas kan ik ze zelf niet zien, want ik ben praktisch blind. En de ogen die mij aankijken zijn van Nikki, mijn blindengeleidehond. Een Labradoodle van ruim drie jaar oud. Mijn allerbeste maatje die elke dag voor mij klaarstaat. Dankzij wie ik een zelfstandig leven kan leiden. Met haar aan mijn zijde beleef ik volop avonturen en samen gaan we graag op pad.

Mijn wereld met een Labradoodle hulphond

In mijn blogs wil ik jullie graag meenemen in mijn wereld. Een mistige wereld, maar met een mooi lichtpuntje aan mijn zijde. Een wereld die net zo kleurrijk en avontuurlijk is als de ziende wereld. Soms wat spannender, maar zeker niet minder leuk. Ik ben Francis en sinds drie jaar praktisch blind. Op 14 april 2015 ben ik opnieuw geboren. Dat was de dag dat de geleidehondenschool Nikki bij me kwam brengen, de dag dat mijn zelfstandige leven opnieuw begon. Helaas is het lopen met een blindengeleidehond niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is een kwestie van letterlijk blind vertrouwen; en dat doe je niet zomaar.

[contentblock id=7 img=html.png]

De focus van Labradoodle hulphond Nikki

Ik had al honden en was gewend om de leiding te nemen tijden het wandelen. En nu, nu moet ik de leiding aan een jonge Labradoodle hulphond geven; moet ik me overgeven aan haar. Als zij iets naar links gaat, moet ik maar braaf volgen. En dan ook nog alle commando’s, zoveel om aan te denken. Het is hard werken samen, maar ondertussen zijn we een hecht team geworden. Ik durf elke dag weer mijn leven in haar poten te leggen als we de deur uit gaan. En dan zijn er nog de extra uitdagingen op straat zoals: blaffende honden, voorbij rennende katten, fietsers en mensen die haar gaan aaien of een gesprek met Nikki beginnen. Best knap dat zij in haar functie als hulphond dan zo gefocust blijft en mij veilig naar onze plaats van bestemming brengt.

Hulphonden zijn niet zielig

labradoodle hulphond NikkiAllereerst wil ik een hardnekkig fabeltje uit de wereld helpen. Hulphonden zijn niet zielig. Integendeel denk ik juist. Welke hond mag er nou altijd met zijn baasje mee? Wie wordt er volop beloond met knuffels en soms koekjes omdat haar baasje zo blij is voor al het harde werk dat er voor ze wordt gedaan? Het klopt, niet iedereen mag haar zomaar aaien of koekjes geven, maar zeg nou zelf, zou jij het fijn vinden als iedereen jou over je bol aait? Als je lekker aan het werk bent en er komt steeds iemand je afleiden, want ‘wat ben jij knap’ en ‘wat werk jij hard voor je baas’. Ook Nikki en haar collega hulphonden hebben gewoon pauze en mogen ook zeker gewoon hond zijn, dan is het elke dag weer een feest. Dat Nikki dan een echte Labradoodle is bewijst ze wel als we in het losloopgebied zijn. Heerlijk door de modderplassen rennen, balletjes vangen en op jacht naar eenden. En soms zo heerlijk eigenwijs! Ze heeft er een dure opleiding op zitten maar op de eerste plaats blijft ze een hond. Vrouwtje kan dan wel naar huis willen, ik speel nog even lekker verder. Ze ziet toch niet waar ik ben.

Belonen voor het harde werken

Voor die trouwe hondenogen wil ik natuurlijk alleen het allerbeste. Ik ben mij dus gaan scholen in hondenmassage, want eigenlijk levert Nikki elke dag weer een topsport prestatie. Soms vergeet ik zelf wel eens hoe bijzonder het is wat ze allemaal voor me doet. Het is zo gewoon en vanzelfsprekend. Fijn dat ik er dan soms aan herinnerd wordt in een supermarkt. Vreemden die spontaan een complimentje maken :” Ik volg jullie al even door de winkel. Zo knap! Je zegt tegen je hond zoek melk en vervolgens brengt ze je naar de juiste koeling. Zo bijzonder dat een hond dat allemaal kan leren.” En daar mag best een flinke beloning voor gegeven worden in de vorm van een massage.

hulphond labradoodleNikki en haar gevoelige, zachte kant

Samen met Nikki bezoek ik ook scholen om voorlichting te geven over het leven met een blindengeleidehond. En dan komt er nog een kant van Nikki naar boven, een hele gevoelige, zachte kant. In elke klas is er wel een kindje dat bang is voor honden. Soms doordat ze een nare ervaring met honden hebben, en soms omdat ze gewoon bang zijn. En juist deze kinderen willen na de les Nikki knuffelen en met haar op de foto. Met haar trouwe ogen en rust weet ze deze kinderen gerust te stellen. Een kwispelende staart, netjes zitten als het gezegd wordt en een lieve poot. Dan ben ik niet meer de enige die verliefd is op mijn Labradoodle hulphond. Er valt zoveel te vertellen over de avonturen die Nikki en ik samen beleven, maar ik kan me ook voorstellen dat er vragen zijn over hoe dat dan samen werkt. Laat van je horen want ik zal ze graag beantwoorden.

Francis Ter Horst-Lotterman

Geschreven door Francis Ter Horst-Lotterman in Informatie over honden

Francis Ter Horst-Lotterman is geboren in 1975. Sinds 2014 gaat zij bijna blind door het leven. Op 14 april 2015 kwam haar eerste blindengeleidehond Nikki aan haar zijde. Samen met Nikki werd de wereld weer groter en kon ze weer zelfstandig op avontuur. Door de komst van Nikki besloot Francis om haar kennis over natuurgeneeswijze verder te verbreden. Naast natuurgeneeskundig therapeut voor mensen is ze nu ook geschoold als kruidengeneeskundige en bachbloesemtherapeut voor hond en kat. Daarnaast is ze hondenmasseur. Meer info kun je vinden op www.olea-tiel.nl

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie