Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

26 april 2017 door Marij Stolp in Hondengedrag

Ongewenst hersenwerk voor honden

Ongewenst hersenwerk voor honden

De gevolgen van een slimme hond

Ken je dat? Dat je apetrots je hond iets hebt aangeleerd, en dat je dan later ooit eens in een situatie komt waarbij dat eigenlijk helemaal niet handig is?

Hersenwerk voor honden

Ik heb een hond van 13,5 jaar oud. Ze is in goede conditie, maar vanwege haar leeftijd niet echt meer in staat om regelmatig veel te bewegen. Dat hoeft ook niet, want we houden haar geestelijk jong door te blijven trainen en regelmatig spelletjes voor honden te doen. Ook doen we regelmatig hersenwerk met haar. Dit puzzelen zorgt ervoor dat ze geestelijk uitgedaagd wordt en oplossingsgericht leert denken. Bovendien vindt ze het gewoon hartstikke leuk.

Het zal toch niet?

Vandaag was ik boven mijn zoontje aan het voeden en de hond lag beneden. Lui als ik was had ik de gangdeur niet dichtgedaan. Ze komt toch nooit boven, sloopt niets en er ligt geen eten te slingeren. Moet kunnen toch? Ik hoor de brievenbus klepperen en verheug me op de post die ik verwacht. Grappig, ze blaft niet eens naar de postbode! Een minuutje later hoor ik geritsel en gekraak. We zijn de zolder aan het verbouwen en ik meende weer vogels onder de dakgoten te horen. Het geluid houdt aan, en terwijl mijn zoontje van zijn laatste slokken melk geniet, valt bij mij heeeeeel langzaam het kwartje… het zou toch niet de hond zijn? Nee, die blijft altijd netjes van de post af!

[contentblock id=25 img=html.png]

Beloning

Ik ben toch maar eens boven aan de trap gaan kijken, en ja hoor! Op heterdaad betrapt! Die schurk heeft een van de poststukken al te pakken gehad. Ik ga boos naar beneden waarop de hond eerbiedig afstand neemt, en dan pas besef ik me wat voor post ze heeft geopend: een enveloppe van Tinki.nl, mét hondenkoekjes erin. Op dat moment vervliegt mijn boosheid gelijk: ik heb haar dit immers zelf aangeleerd. Koekjes verstoppen, goed puzzelen hoe je de verpakking opent en dan mag je de buit waar je zo hard voor hebt gewerkt, hebben!

ongewenst hersenwerk honden

Zelfbeheersingsoefeningen

Wist de hond veel dat dit geen spelletje was… Ik ben weer een ervaring rijker en heb daarmee ook een nieuw idee voor het trainen met mijn hond: zelfbeheersingsoefeningen! Want hoe leuk het puzzelen ook is, soms is het blijkbaar wel praktisch als ze dat pas doet als ik een “ok” heb gegeven! En de overige koekjes? Die heeft ze alsnog gekregen! Want ze had natuurlijk wel heel goed haar best gedaan en dat verdient een beloning!

Tip

Wil jij graag meer weten over het spelen en trainen met je hond? Lees dan het blog met ‘72 tips over het spelen en trainen met je pup!

Marij Stolp

Geschreven door Marij Stolp in Hondengedrag

Marij Stolp, naast hondenliefhebber en -eigenaar ook gedragstherapeut. Van jongs af aan ben ik al gek op dieren, en dan met name op dieren waar je een band mee kan opbouwen. Na cavia’s, konijnen, hamsters en vissen kwam daar dan eindelijk mijn eerste eigen hond Sira. Een hond waar ik mee heb leren lezen en schrijven en die mij veel heeft bijgebracht van hondengedrag, maar ook heeft doen beseffen wat het is om een hondeneigenaar te zijn. Waar je in deze maatschappij tegenaan kan lopen en hoe je met een beetje wederzijds begrip enorm veel struikelpunten kunt voorkomen. Dát gevoel wil ik delen, vandaar dat ik na mijn studie gedragsbiologie aan de Universiteit van Leiden ben doorgegaan met de opleiding tot gedragstherapeut voor honden bij Dogvision. Heb je ook een meekijkend paar ogen nodig, een trainingstip of een steuntje in de rug? Neem dan contact met me op via de website van Stolp gedragsadvies of mijn Facebookpagina. Voor Tinki.nl schrijf ik graag over hoe eigenaren kunnen worstelen met het gedrag van hun hond, en hoe dit met wat hulp opgelost kan worden.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie