Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

10 februari 2017 door Karen Kauwenbergh in Algemeen

Spiegelen met honden: wat houdt dit precies in?

Spiegelen met honden: wat houdt dit precies in?

Spiegelende honden

Misschien ken je het wel, je hebt haast om naar je afspraak te komen, laat de hond nog even snel uit en juist dan smeert ie hem. Irritatie alom, geen contact mee te krijgen en als klap op de vuurpijl lijkt het ook nog alsof hij van een afstandje, onder zijn oogleden door, je stilletjes staat uit te lachen…

Mensentaal of hondentaal

Als je als mens naar dit voorbeeld kijkt, zou je inderdaad kunnen denken dat de hond het er om doet. Dat hij plezier heeft in jou irriteren. Kijk je vervolgens vanuit de hondentaal dan zul je zien dat de hond jou en jouw spanning spiegelt. Want wie haast heeft voelt stress, stress voor een hond betekent dat hij afstand neemt om de situatie wat ruimte te geven. En die ruimte ervaren wij weer als stress… en hij bedoelt het juist zo goed.

Bijzondere talenten

Zo zijn er legio voorbeelden. In mijn werk als spiegeloog werk ik bijvoorbeeld met kinderen met bijzondere talenten zoals ADHD, ASS en aanverwante diagnoses. En ieder keer weer verbaas ik mij over de spiegels die honden laten zien. Zo was er een klant, jonge man met diagnose PDD-NOS, die niet graag contact maakte met (onbekende) mensen. Om hem vertrouwen te geven dat het prima was om contact te ervaren maar dat hij kon kiezen of hij iets met dat contact wilde of niet, liepen we een coachsessie samen met deze jongen en mijn Labrador-meisje Yara door een Intratuin. Voldoende prikkels, altijd aanspraak en dus oefenmateriaal voldoende. Op een zeker moment in de wandeling koos Yara ervoor niet netjes naast deze jonge man te blijven lopen maar schuin voor hem.

Honden spiegelen

Omdat ik achter hen liep zag ik niet direct wat er gebeurde, maar ineens bewoog Yara naar rechts. Ze manoeuvreerde de jonge man en zichzelf handig tussen twee stellingen in. Voor mij stond een oudere man verbaast te kijken en deed een poging Yara aan te halen. Yara stapte opzij en keek mij dwingend aan. Het was duidelijk; ik moest dit even oplossen! Het was bijzonder om te zien dat Yara de benadering van deze meneer al had gevoeld, zijn (laat ik het maar even vanuit hondentaal benoemen) grenzeloosheid had gezien en er voor koos om haar menselijke begeleider niet aan deze situatie bloot te stellen.

[contentblock id=7 img=html.png]

Begrip, vertrouwen en respect

Na een korte uitleg aan meneer liepen we verder. Naast mij Yara en haar jonge man. Stralend vertelde hij mij dat op het moment dat hij de meneer gewaar werd, Yara schuin voor hem ging lopen en hem vertrouwen gaf dat ze gezien had wat hij ook had waargenomen. Hij vertelde dat het hem vertrouwen had gegeven dat ze hem liet voelen dat hij er niet alleen voor stond en dat hij dus ook niet hoefde te praten met deze in zijn beleving opdringerige meneer. Yara liep trots naar haar begeleider te kijken, strak aan de voet naast hem! Samen konden ze de wereld aan op een basis van wederzijds vertrouwen en respect! De moraal van het spiegelen met honden? Waar wij vanuit onze menselijke taal nog wel eens invullen dat een hond ondeugend of ongehoorzaam is, is het verstandig om het gedrag ook eens vanuit de hondse kant te benaderen. Wie weet verrast de uitkomst je meer dan je voor mogelijk houdt!

Karen Kauwenbergh

Geschreven door Karen Kauwenbergh in Algemeen

Hallo, ik ben Karen Kauwenbergh (1971), Spiegeloog. Ik ben getrouwd met Mark en samen zijn wij de trotse begeleiders van een roedel van 8 Labradors, 1 Engelse Mastiff en een Maine Coon poes. Na mijn studie Bestuurskunde ben ik vele jaren werkzaam geweest als beleidsadviseur met name in de zorg. Door een samenloop van omstandigheden kreeg ik de kans mijn hond mee te nemen naar mijn werk en zag daar met eigen ogen wat een hond brengt bij mensen die met mensen soms niets meer hebben. Dit heeft er toe geleid dat ik uiteindelijk mijn eigen hondenschool gestart ben, de Quispelacademie, en mijn coachingspraktijk Spiegeloog, waarbij ik mijn honden en/of de honden van de cliënt inzet als spiegelend oog. Ik geloof dat de analogie van de hondentaal ons mensen kan helpen dichter bij onszelf te komen en te blijven.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie