Vergelijk 60.000+ hondenproducten van 700+ merken en 35+ webshops

Vergelijk 60.000+ hondenproducten

Terug

25 februari 2017 door Bram Vroon in Hond opvoeden

Waarom het los laten lopen van mijn hond noodzakelijk werd

Waarom het los laten lopen van mijn hond noodzakelijk werd

Hoe ik mijn hond heb leren loslopen met behulp van tennisballen

En dan is er ineens een hond op het landgoed “Au Bout du Monde”, onze eigen waakhond Chef. Het is net als toen ons eerste kind is geboren. Je ziet het al heel lang van tevoren aankomen en dan toch zomaar ineens is er een mensje waar je op moet gaan passen. In dit geval is het dan een hond, maar het gevoel is hetzelfde. Chef gedraagt zich nog steeds keurig behalve dan het blaf-concert exact om 7 uur in de ochtend. Ik ga nog maar even gewoon iedere dag met hem uit als hij blaft. Er zijn nog steeds gasten op ons landgoed die toch wel graag van hun nacht- en ochtendrust willen genieten. Als alles weer rustig en normaal is en alle gasten weer terug naar Nederland zijn gaan we aan de slag om hiermee te trainen en het ongewenste blaffen af te leren.

Aan de lijn uitlaten

Het advies dat we meekregen toen we Chef uit het asiel hebben opgehaald, was om Chef voorlopig niet los te laten anders gaat hij achter konijnen en andere dieren aan en loopt dan weg en gaat zelfs terug naar het asiel. Dat willen we natuurlijk niet dus doe ik netjes wat mij opgedragen is. Toch heb ik hier wel een beetje een raar gevoel bij, maar als beginnend honden eigenaar houd ik mij keurig netjes aan dit advies. Wel heb ik een riem van ruim van 5 meter. Dat geeft hem dan nog iets meer bewegingsvrijheid. Het is in deze periode ook wel bloedheet en Chef zelf is dan ook wel wat minder actief. Ik denk dat het wel goed gaat zo, maar Chef heeft daar toch een hele andere gedachte over.

hond leren loslopen

Kale plek door verveling?

Het uitlaten van de hond aan de riem is wel aardig maar zeker hier in het uitgestrekte land zou je hem liever los laten lopen. Maar toch durf ik dat niet echt goed. Chef ruikt hier van alles en op heel veel momenten wil hij dat spoor gaan volgen. De riem staat regelmatig heel strak omdat hij de behoefte heeft om er achteraan te gaan. Verder gedraagt hij zich heel normaal maar tijdens het wandelen ontdek ik een kale plek op zijn staart. En nu ik er op ga letten zit hij vaak aan deze kale plek te likken en te bijten. De plek wordt ook met de dag groter. Op naar de dierenarts. Na een algeheel onderzoek (want we zijn er voor de eerste keer met Chef) beoordeelt zij de situatie als volgt: “Jouw hond is een actiehond, hij moet rennen en als dat niet kan wordt het een staarten-knaag-hond”. Er wordt voor de geruststelling nog wel even bij vermeld als dit niet overgaat de staart er op den duur in zijn geheel af gehaald moet worden vanwege infectie gevaar. Dat willen we pertinent niet laten gebeuren natuurlijk. Dus er moet gerend worden, en wel door de hond. Wat nu?

hond leren los te lopen

Zijn tennisballen de uitkomst?

Ik dacht dat het misschien leuk zou zijn voor Chef om een tennisbal te gooien en dat hij die dan terug gaat brengen. Puik idee. Alleen de lijn is maar 5 meter en dan ben je snel klaar met tennisballen gooien. Chef vindt het wel heel leuk maar als je dus even een beetje te ver gooit wordt je arm waar de riem aan vastzit uit de kom getrokken. Daarbij is er nog een probleem. Het gaat me teveel tennisballen kosten. Chef snapt het spelletje niet helemaal en zodra ik een bal gooit grijpt hij hem heel enthousiast en laat het nooit meer los. Hij verdedigd hem en kauwt erop. Al mijn “geduldige” vragen blijven onbeantwoord. Chef blijft net zo lang bezig tot de tennisbal niet meer herkenbaar is als bal en helemaal kapot is gekauwd. Dus iedere keer als ik gooi kost het mij een nieuwe bal. En om nu te zeggen dat Chef zoveel meer beweging krijgt……….. Ik neem dus een rigoureuze beslissing.

[contentblock id=25 img=html.png]

Mijn hond leren loslopen

Gewapend met tennisballen op zak ga ik met Chef het weiland in. Ik laat hem de nieuwe tennisballen zien en maak dan voorzichtig de riem los. Zou het wel de goede beslissing zijn die ik genomen heb. Als hij hier wegloopt is er helemaal niemand die kan helpen om te zoeken en misschien moet ik hem de dag erna wel weer ophalen bij het asiel en moet ik gaan vertellen dat ik toch heb geprobeerd hem los te leren lopen buiten hun adviezen om. Mijn besluit staat vast. Ik gooi de bal zover als ik hem kan gooien. Chef vliegt er heen en komt zowaar gewoon terug. Na wat vragen om de bal laat hij hem ook los. Het wordt nu echt een mooi spelletje. We krijgen er plezier in en Chef rent zich helemaal uit de naad. Eindelijk wordt Chef eens echt moe. Later zal ook blijken dat hij niet zomaar een actie-hond is maar een actie-hond in het kwadraat. Maar daarover later in een volgend blog.

hond los leren lopen

Vertrouwen om je hond los te laten lopen

Alles bij elkaar ben ik blij dat het zo dan een stuk beter gaat. Chef heeft wel eens wat moeite om weer netjes terug te komen. Hij heeft het uitstekend naar z’n zin om lekker te schooieren in het bos en de velden. Het lekker loslopen bij ons in de vrije natuur is dus wel allemaal begonnen met de beslissing om Chef toch gewoon een keer het vertrouwen  te geven. Je moet dus niet altijd maar bang te zijn dat het fout gaat. De kale plek op zijn staart was binnen twee weken helemaal weg. Het moraal van het verhaal is dat je toch meer naar je eigen gevoel moet luisteren ook al heb je weinig verstand van honden en hun eigenschappen. Ik was ook best trots op het resultaat en heb er een filmpje van gemaakt.

Lees hier alle blogs uit de reeks ‘leven als ‘hond’ in Frankrijk’

Bram Vroon met zijn hond in Frankrijk

Geschreven door Bram Vroon in Hond opvoeden

Bram Vroon schrijft waargebeurde belevenissen van hem en zijn Franse waakhond Chef op het landgoed “au bout du monde” in Les Trois Taillants. Hier wordt hard gewerkt aan de verhuur van gîtes, B & B kamers en pipowoonwagens. In zijn blogs ‘Leven als “hond” in Frankrijk‘ benadrukt Bram de eenvoudige dagelijkse dingen die voorbij komen tijdens het leven van een hond in het Franse boeren leven in midden-Frankrijk.

Nog geen reacties
Plaats een reactie

Plaats een reactie